Stoły do restauracji i dużej sali
Stoły do restauracji i dużej sali

Otwierając sale bankietową, weselną bądź restaurację podejmujesz szereg decyzji, które będą miały bezpośredni wpływ czy inwestycja zwróci się, czy czekają Cię nieprzespane noce. Warto poświęcić więcej czasu na to co będzie miało bezpośredni wpływ na zadowolenie Twoich gości. Pragnę przedstawić w tym artykule kilka podstawowych informacji na temat stołów do restauracji, gdyż każdy restaurator prędzej czy później staje przed tą ważna decyzją wyboru odpowiednich mebli do restauracji, są one niezmiernie ważne w codziennej pracy i maja bezpośredni wpływ na odbiór naszej restauracji przez gości. Warto więc zadbać o to aby meble do kawiarni, restauracji były odpowiednio dopasowane do panujących w naszym lokalu warunków oraz do charakteru naszego wnętrza. Wszystkie porady i uwagi tu przedstawione zebraliśmy słuchając naszych klientów, teraz chcemy się podzielić nimi z Wami. My wiemy, że każdy metr lokalu, każdy metr stołu restauracyjnego i każda sztuka krzesła muszą zarabiać na siebie i Ciebie. Zapraszam do lektury.

           

Nasi klienci najczęściej decydując się na stoły do restauracji, sal bankietowych pytają o możliwość ich łączenia, czyli zsuwania, aby tworzyły jeden długi blat. Oczywiste jest to, że stoły restauracyjne w takim przypadku muszą posiadać taką samą szerokość oraz wysokość. Kolejnym wymogiem, aby stoły dobrze się ze sobą spasowały jest kształt blatu, który musi być wykonany do kantu, brzegi ani rogi blatu nie mogą być zaokrąglone.

            Możliwość łączenia stołów ze sobą pozwala nam na usadzenie dużej ilości gości obok siebie oraz rozplanowanie ułożenia ich w taki sposób jaki aktualnie jest nam potrzebny.

            Możemy łączyć ze sobą stoły o rożnej długości, musimy pamiętać jedynie aby ich szerokość  zawsze była taka sama.

            Dużą zaletą możliwości łączenia stołów jest to, że w krótkim czasie pozwalają nam na dowolną konfigurację ustawienia. Pozwala nam to w bardzo prosty i szybki sposób dostosować przestrzeń do aktualnych wymogów.

 

            Kolejną z zalet stosowania stołów z możliwością pasowania jest  brak potrzeby stosowania prowadnic, a co za tym idzie rozkładania takich mebli. Wiadome jest to, ze mechanizm do rozkładania czyli prowadnica jest dość drogim elementem. Takie wersje stołów  będą więc tańsze. Stoły z możliwością rozkładania najlepiej sprawdzają się w prywatnych domach, gdzie z możliwości rozkładania korzystamy dość rzadko. W restauracjach przy częstej potrzebie usadzenia większej ilości gości i częstym rozkładaniu stołu (używania prowadnicy) może dojść do jej uszkodzenia lub uszkodzenia elementów stołu takich jak np. wkładki. Przy dużych stolach wkładek nie trzymamy w stole. Było by to więc dużym utrudnieniem aby przechowywać wkładki gdzieś na magazynie bo z czasem albo by zginęły albo zostały by zniszczone. Stoły pasowane możemy natomiast ustawiać w taki sposób i na taką długość jaka aktualnie jest nam potrzebna bez większych trudności.

 

            Wybierając stoły do restauracji należy pamiętać o wielu bardzo istotnych rzeczach. Jedną z nich jest to, iż w restauracjach najczęściej pracują kobiety i to one przede wszystkim przygotowują salę dla gości. Co za tym idzie to one muszą dźwigać stoły, które często są bardzo ciężkie (jak wiadomo kobiety nie maja tyle siły). Należy więc wybrać takie meble do restauracji, które są łatwe i wygodne w przenoszeniu. Stoły, które są zbyt duże i ciężkie mogą zostać łatwo uszkodzone przy nieprawidłowym ich przenoszeniu. Należy pamiętać, że stół podczas przenoszenia powinien być uniesiony do góry i dopiero wówczas można go przestawić z punktu A do punku B. Nigdy nie powinny być one ciągnięte przy przenoszeniu może to spowodować ich uszkodzenie w postaci np. pęknięcia skrzyni pod blatem. Jeśli stół jest zbyt ciężki, duży to oczywiście może być utrudnione lub nawet niemożliwe jego prawidłowe przenoszenie.

 

            Biorąc pod uwagę nasze wieloletnie doświadczenie wiemy, że najlepiej sprawdzają się stoły o długościach 160 cm, przy tej długości bez problemu usiądzie obok siebie 3 osoby. Na jedną osobę liczymy 50 cm długości. Jeśli natomiast chodzi o szerokość stołu, gdy gości chcemy usadzić naprzeciw siebie to minimum to 80 cm. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście 90 cm, wówczas dwie osoby mogą siedzieć naprzeciwko siebie, a pomiędzy talerzykami jest jeszcze wystarczająco dużo miejsca aby można było ustawić coś jeszcze na blacie. Maksymalnie można zrobić stół o szerokości 100 cm, ale jest to już tak duży stół, że przy większej jego szerokości konstrukcja stołu nie byłaby stabilna.

 

            Podsumowując najbardziej polecamy stoły w rozmiarach 80-90x160 cm. Stoły takie maja odpowiedni rozmiar do usadzenia obok siebie 3 osób, a zarazem ich waga jest taka, że dwie osoby niemające dużo siły bez problemu poradzą sobie z ich przeniesieniem.

            Jeśli chodzi natomiast o sam blat stołu, a dokładnie jego grubość do lokali typu restauracje, sale bankietowe najbardziej odpowiednie są stoły z blatem o grubości 18 mm (jest to grubość pojedynczej płyty wiórowej). Produkujemy oczywiście również stoły o grubości blatu 36mm – stół pogrubiony, podwójna płyta. Grubość płyty nie zwiększa jednak w takim typie stołów jego wytrzymałości, a jedynie zmienia jego wygląd wizualny. Pogrubienie płyty spowoduje przede wszystkim zwiększenie wagi stołu, co nie jest zaletą jak napisane było wcześniej. Oczywiście możemy wykonać stoły z pogrubieniem, ale jeśli blat ma być najczęściej przykryty obrusem nie ma tu najmniejszej potrzeby, gdyż i tak nie będzie go widać.

            W naszej ofercie można znaleźć blaty wykonane z płyt wiórowych jak i płyt MDF, do pasowania nadają się jednak najlepiej stoły wykonane z płyty wiórowej. Płyty mogą być pokryte zarówno laminatem – sztuczna okleina imitująca drewno, jak również fornirem – okleina z naturalnego drewna.  Oczywiste jest to, ze okleina naturalna będzie droższa. Należy jednak pamiętać, że pokrycie stołu fornirem spowoduje, że stół będzie bardziej elegancki i ładniej będzie się prezentować. Jeśli więc stoły mają stać na co dzień odkryte i nie będą używane obrusy jak najbardziej polecamy fornir. W przypadku natomiast, kiedy blaty będą przykrywane i nie będziemy chcieli ich eksponować idealnie sprawdzi się laminat. W dzisiejszych czasach laminat jest tak świetnie dopracowany, że często trudno jest zauważyć różnicę między drewnem, a wydrukiem na laminacie, który tylko udaje słoje drewna.

            Proszę pamiętać, że o wytrzymałości stołu decyduje przede wszystkim jego konstrukcja nie grubość blatu ani okleina jaką jest pokryty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl